top of page

Biopsija prostate

Biopsija prostate vođena nuklearnom magnetnom rezonancom i ultrazvukom može poboljšati otkrivanje i lečenje odnosu na standardnu biopsiju prostate.

Karcinom prostate je najčešći malignitet kod muškaraca naročito starije životne dobi.

 

Statistički će jedan od 6 muškaraca tokom svog života dobiti karcinom prostate.

 

Ova bolest nažalost nema karakteristične simptome pa se često tokom prošlih decenija otkrivala kada je pacijent već imao metastaze. Pojavom prostata specifičnog antigena (PSA) broj ranootkrivenih karcinoma je značajno porastao. Jedina metoda sa pouzdano otkrivanje karcinoma prostate je uzimanje uzorka tkiva-biopsija prostate. Do sada je bila u primeni, a i sada se uglavnom primenjuje ultrazvučno vođena (TRUS) biopsija. Rezultat takve biopsije kod najvećeg broja pacijenata je uredan, zato što karcinom prostate nema karakterističnu ultrazvučnu sliku, a samo pomaže lekarima da ravnomerno biopsiraju sve delove prostate. Prolazak kroz debelo crevo može da ima značajne infektivne komplikacije.

 

Uprkos nedostacima TRUS biopsija se i dalje primenjuje u nerazvijenijim područjima.

 

Pojavom savremenih uređaja za Nuklearnu Magnetnu Rezonancu (NMR) i upotrebom multiparametrijske NMR moguće je detektovati zone prostate kod kojih je sumnja na karcinom prostate najveća. Taj pregled moraju da rade isključivo radiolozi sa velikim specifičnim iskustvom iz te oblasti koji imaju blisku saradnju sa ordinirajućim urolozima.

 

U našoj ustanovi sprovedimo sistemsku i NMR navođenu biopsiju prostate.

 

Tom metodom osim sistemske biopsije prostate, biopsiramo delove koji su označeni na NMR kao najsumnjiviji. S obzirom da je pristup prostati kroz dezinfikovano operativno polje nema zapaljenjskih komplikacija.

 

Na taj način se povećava broj otkrivenih pacijenata sa karcionomom prostate koji je potencijalno životno opasan.

Poslednje, ali verovatno najvažnije je da sve naše histološke preparate gleda isključivo jedan uropatolog koji se time bavi više decenija.

DANAS JE TRANSPERINEALNA SISTEMSKA I MRI I NAVOĐENA BIOPSIJA PROSTATE JEDINA PREPORUČENA OD STRANE EVROPSKE ASOCIJACIJE UROLOGA (www.uroweb.org 2023)

biopsija prostate preporuke.jpg
bottom of page