top of page

Urološka laparoskopija

Laparoskopija je revolucionarna hirurška metodologija koja je devedesetih godina razvijena  na dobrobit lekara I pacijenta. Ona je u osnovi imitacija otvorenih hirurških procedura, ali je trauma pacijenata manja, pa je tako i nazvana minimalno invazivnom hirurgijom (urologijom).

Laparoskopija u urologiji je počela 1991. godine radom Cleymanna [Clayman RV, Kavoussi LR, Figenshau RS, Chandhoke PS, Albala DM. Laparoscopic nephroureterectomy: initial clinical case report. Journal of Laparoendoscopic Surgery. 1991;1(6):343–349.]

 

Ona se zasniva na posmatranju i hirurškoj intervenciji koja se sprovodi kroz male otvore na trbušnom zidu. Metoda je preciznija od otvorenih hirurških procedura zato što se za posmatranje organa koriste optički sistemi sa uvećanjem, a mali otvori čine manju traumu pacijentu, infekcija se ređe javlja, pa se procedura lakše podnosi. Zbog toga, boravak u bolnici je kraći, a pacijenti se brzo vraćaju svojim aktivnostima.

U današnje vreme robotska hirurgija se takođe koristi, ali zbog visoke cene i male dostupnosti laparoskopija predstavlja metodu izbora hirurškog pristupa kada god je moguće.

 

Laparoskopske procedure koje izvodimo su:

  • Laparoskopska operacija varikocele

  • Laparoskopska operacija i resekcija ciste bubrega

  • Laparoskopska nefrektomija

  • Laparoskopska radikalna nefrektomija

  • Laparoskopska parcijalna resekcija bubrega

  • Laparoskopska nefroureterektomija

  • Laparoskopska rekonstrukcija UP spoja

  • Laparoskopska radikalna prostatektomija

  • Laparoskopska korekcija prolapsa (kolposakralna fiksacija) sa ili bez histerektomije i lecenja inkontinencije (nekontrolisanog mokrenja)

 

U prilogu se može videti ilustrativan primer ekstrakcije velikog bubrega kroz veoma mali otvor na trbušnom zidu. Svakako, za realizovanje takvih operacija neophodan je specijalan instrumentarijum ,kao izvori energije koji su stavljeni na raspolaganje našim pacijentima.

 

Naravno, specijalna edukacija koja je u to vreme bila nedostupna u našoj zemlji je neophodna za ostvarivanje takvih procedura koje smo savladali.

Laparoskopijom izvađeni element
Laparoskopska rana
Laparoskopski ožiljak po oporavku
Diploma o usavršavanju prof. Ignjatovića u laparoskopskim procedurama u Španiji
Diploma o usavršavanju prof. Ignjatovića u laparoskopskim procedurama u Sloveniji
bottom of page