top of page

Lasersko razbijanje kamena u bubregu

Primena LASERA i fleksibilne endoskopije u urologiji - Procedura i informacije

LASER predstavlja akronim engleskih reči  (Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation-Svetlost pojačana stimulisanom emisijom zračenja) i koristi se u medicini dosta dugo vremena. Posle 2000. godine počela je masovna primena lasera u urologiji i donela revolucionarni napredak u lečenju.

 

Osnovna karakteristika lasera je prenos energije  putem  svetlosti koja se može koristiti za destrukciju ili evaporizaciju tkiva ili kamena.

 

U prilici smo da svojim korisnicima ponudimo  najsavremeniji holmijumski laser čija se energija fleksibilnom endoskopijom može preneti i koristiti za lečenje kamena u urotraktu ma koje lokalizacije.

UroExpert ilustracija kamen u bubregu

Kamen urinarnog trakta može biti različitog sastava, veličine, tvrdoće i pozicije i može se javljati  jednostrano ili obostrano, istovremeno ili u odvojenim vremenskim sekvencama.

 

Svojim pacijentima možemo da ponudimo bazičnu radiološku i laboratorijsku dijagnostiku kao i status premijum kompletne radiološke dijagnostike (multislajsni i niskodozni nativni skener) u kućama sa kojima sarađujemo.

 

Svojim pacijentima takođe nudimo sveukupni  terapijski spektar usluga koje se mogu sprovesti u ambulantnim okolnostima za većinu kamenova veličine od najmanjih oko 15-20 mm lokalizovanih bilo gde u urinarnom traktu.

 

Lasersko razbijanje kamena holmijumskim laserom predstavlja poslednje dostignuće endoskopske  tehnike i standardnu proceduru najboljih svetskih ustanova.

Ono se izvodi kao jednodnevna procedura kroz prirodne izvodne puteve urinarnog trakta bez reza. U urinarne puteve se može ući najsavremenijim rigidnim i fleksibilnim endoskopom i laserski razbiti kamen. Ukoliko se kamen nadje na skrovitom mestu u urinarnom traktu do njega se može doći fleksibilnim endoskopom uz pomoć radiološke asistencije. Procedura je značajno efikasnija od vantelesnog razbijanja kamena.

 

Kamen se može razbijati na više načina sve do najsitnijih fragmenata  kontaktno i beskontaktno. Nakon najfinije destrukcije (dusting) kamena prašina se spontano eliminiše a ukoliko zaostaju veći fragmenti oni se evakuišu korpicom (demonstracija in vitro delovanja lasera u prilogu). Proceduru može da prati unutrašnja sondaža urotrakta.

 

Na efikasnost laserskog razbijanja gotovo da ne utiče: veličina (unutar terapijske indikacije), pozicija, i tvrdoća kamena koji značajno smanjuju efikasnost vantelesnog razbijanja kamena.

Pored laserskog razbijanja na raspolaganju nam se nalazi i uređaj za mehaničko i balističko razbijanje kamena.

 

Derivacije mokraće u hitnim slučajevima možemo uvek da obezbedimo ili drenažom kroz kožu (perkutana nefrostoma) ili unutrašnjom drenažom urina. Značajna sigurnost u tome je veliko lično iskustvo lekara on nekoliko stotina učinjenih procedura.

 

Komplikacije svih hirurških procedura pa i minimalno invazivnih postoje ali najčešće nisu opasne.

Može se javiti bol, nelagodnost posle procedure, hematurija (mokrenje krvi) prolaznog karaktera  ili povreda uretera. Svaku komplikaciju možemo da rešimo zahvaljujući ličnom iskustvu.

 

Ono što je veoma važno je da je kamen veoma često bolest koja se ponavlja a sa našom opremom se svaka procedura radi minimalno invazivno i ne ostavlja ožiljke.

U video snimcima ispod možete videti kako izgleda lasersko razbijanje kamena, kao i jedan od fleksibilnih instrumenta koji se kriste prilikom intervencije.

bottom of page